Plan: | De Ketting locatie noord |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0865.vghPBKettingNoord-VG01 |
Het beeldkwaliteitplan dient als leidraad voor het bereiken van een gewenste stedenbouwkundige samenhang. Het beeldkwaliteitplan is een stedenbouwkundig instrument en blijft beperkt tot díe elementen en aspecten die het beeld van de openbare ruimte inclusief de verschijningsvorm van de aanpalende percelen en bebouwing bepalen.
De kwaliteit van een stedenbouwkundige ruimte wordt bepaald door de samenhang van de inrichting van de openbare ruimte en de inrichting van de aangrenzende particuliere percelen.
N.B.
Het beeldkwaliteitplan kan afzonderlijk worden vastgesteld door de gemeenteraad conform artikel 12a van de Woningwet en vormt daarmee een verplichte leidraad voor de welstandstoetsing. Deze paragraaf betreft in alle geval een bindende aanvulling op de gemeentelijke welstandsnota. De inhoud van deze paragraaf krijgt een juridische doorwerking in de nadere eisen-regelingen.
Hierna worden de verschillende criteria voor de gewenste beeldkwaliteiten beschreven. Het betreft criteria gericht op de samenhang van de (openbare) ruimte en op de typologie c.q. uitstraling van de gebouwen.
Karakter omgeving
Zoals in het voorgaande beschreven ligt onderhavig plan op een stedenbouwkundig belangrijke plek. Enerzijds vormt het 't noordelijke deel van het bedrijventerrein De Ketting, anderzijds is het ook een zichtlocatie in de structuur van de Laagstraat.
Openbare ruimte / groenstructuur
De Laagstraat vormt een hoofdweg in Vught-zuid. Gestreefd wordt naar een opwaardering van het beeld van de Laagstraat tot parkweg, overeenkomstig het karakter van de Glorieuxlaan. De groenstructuur wordt voorts bepaald door de lanen van de landgoederenstructuur op Voorburg. Via de nieuw in te planten laan langs De Ketting worden de lanen van Voorburg gekoppeld aan de laanstructuur van de Laagstraat. De genoemde laanstructuur bakent landschappelijke kamers af waarbinnen bebouwing en functies zijn gelegen.
afbeelding 11: situering en oriëntatie bebouwing
Situering en oriëntatie bebouwing
Voorliggend plan bevat een uitbreiding van verhuisbedrijf Strang. Deze nieuwbouw sluit aan op de bestaande bebouwing.
Het nieuw te bouwen bedrijfsverzamelgebouw ligt op de zichtlocatie. Daarom is een representatief gebouw met een hoogwaardige architectuur vereist. Het gebouw staat in de zichtlijn van de bocht van de Laagstraat. Daarom zijn de gevels langs de Laagstraat en De Ketting beide van groot belang. De hoeksituatie wordt verduidelijkt door een verhoogd architectonisch accent.
Een bedrijfsverzamelgebouw heeft veel afzonderlijke entrees en magazijndeuren en genereert een veelheid aan bewegingen, kort en lang parkeren e.d. Daarom is gekozen voor een grote binnenplaats/-plein tussen het Strang-gebouw en het bedrijfsverzamelgebouw. Alle entrees en alle parkeerplaatsen zijn aan, respectievelijk op dit binnenplein gelegen. Daardoor kan het gebouw aan de straatzijden 'rustige' gevels krijgen.
Bebouwingstypologie
Het nieuwe gebouw van Strang krijgt een opslagfunctie. Daarbij past een neutraal, functioneel gebouw, een grote besloten massa.
Het bedrijfsverzamelgebouw heeft daarentegen door zijn multifunctionele functie juist een open, naar buiten gericht karakter. Hierbij past bij uitstek een modern, transparant gebouw, met een sprekende opbouw (stapeling van functies) en bijvoorbeeld veel glas.
Hoogte - massa
De hoogte van de uitbreiding van Strang vloeit voort uit hedendaagse opslagtechnieken en bedraagt 13 m. Daardoor ontstaat een groot gevelvlak van ca 13 x 60 m (breedte voetbalveld). Deze gevel wordt een van de wanden van de driehoekige binnenplaats met het bedrijfsverzamelgebouw.
Het voor ogen staande bedrijfsverzamelgebouw bestaat uit een L-vormig gebouw, overwegend opgebouwd uit twee lagen, met een totale hoogte van ca 9 meter, met een architectonisch accent van 13 meter op de hoek.
De vleugels van het gebouw hebben een lengte van respectievelijk ca 25 en 50 meter. Deze vleugels bieden relatief weinig massa tegenover de massa van Strang. Door de hoek van het bedrijfsverzamelgebouw op te bouwen uit drie lagen kan het tegenwicht ontstaan dat nodig is voor een harmonisch stedenbouwkundig beeld. Deze drie lagen vormen tevens het accent aan de Laagstraat.
Kapvorm
Strang wordt een weinig sprekend, besloten gebouw met een plat dak.
Het bedrijfsverzamelgebouw gaat daarom het beeld bepalen. Zoals hiervoor beschreven, ligt de locatie in/aan de rand van het cultuurhistorische landgoederenlandschap van Vught. Dit gegeven is leidraad voor de ontwikkeling van het ruimtelijke beeld. Daarom wordt aanbevolen het bedrijfsverzamelgebouw een aan de cultuurhistorie van de omgeving gerelateerde verschijningsvorm te geven, geheel of gedeeltelijk voorzien van schuine daken. Het architectonisch accent op de hoek moet worden afgedekt met schuine daken van minimaal 20° en maximaal 45°.
Materiaal en kleur
Voor het Strang-gebouw wordt een eigentijds plaat-/damwandprofiel gebruikt in een neutrale, donkere kleur, en met een verbijzondering van het kantoorgedeelte.
Het bedrijfsverzamelgebouw moet gebouwd worden op basis van de actuele thema’s duurzaam, energiezuinig en mensvriendelijk. Daarbij passende voorkeursmaterialen zijn baksteen, hout en glas.
Voorerven en erfafscheidingen
Zoals in paragraaf 4.3.3 beschreven moeten de voorerven van het bedrijfsverzamelgebouw ingericht worden in samenhang met het groen van de aangrenzende openbare ruimte. Bovendien moet de keuze van de inrichting en van de planten passen in het omgevende cultuurhistorische landschap Voorburg.