direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal niveau
Plan: De Ketting locatie noord
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0865.vghPBKettingNoord-VG01

2.2 Provinciaal niveau

2.2.1 Structuurvisie Ruimtelijke Ordening

In het kader van de Wet ruimtelijke ordening heeft de provincie Noord-Brabant de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening (RO) met het algemene ruimtelijke beleid van de provincie opgesteld. Inmiddels is deze vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 20 juli 2010. Na vaststelling door Provinciale Staten zal deze naar verwachting per 1 januari 2011 in werking treden. Onderhavig plan wordt daarom reeds getoetst aan de (concept) Structuurvisie RO.

Afbeelding 4 is een uitsnede van de plankaart van de Structuurvisie RO.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghPBKettingNoord-VG01_0004.jpg"

afbeelding 4: uitsnede provinciale Structuurvisie RO (bron: provincie Noord-Brabant)

Het plangebied ligt binnen het 'stedelijk concentratiegebied'. Binnen het stedelijk gebied heeft de provincie de volgende doelstellingen:

  • 1. Concentratie van verstedelijking;
  • 2. Zorgvuldig ruimtegebruik;
  • 3. Meer aandacht voor ruimtelijke kwaliteit;
  • 4. Betere verknoping van stedelijke ontwikkelingen aan de infrastructuur;
  • 5. Versterking van de economische kennisclusters.

Het beleid binnen het stedelijk concentratiegebied op het gebied van werken is het volgende: “Het stedelijk concentratiegebied biedt ruimte voor de groei van de eigen bedrijvigheid, voor de vestiging van bedrijven van buiten Noord-Brabant en voor bedrijven die vanwege hun aard, schaal of functie niet (langer) passen in het overig stedelijk gebied. Regionale afstemming vindt plaats in de regionale agenda's voor werken”.

In het regionaal planningsoverleg zijn de volgende afspraken gemaakt omtrent verstedelijking:“De ruimtebehoefte voor nieuwe bedrijventerreinen wordt tot 2020 geschat op ongeveer 425 hectare. Daarbij is onder andere rekening gehouden met de opvang van de bovenregionale vraag en vervangingsvraag door transformatie van bestaande terreinen. Kwalitatief richt de regio zich op een herstructureringsopgave van circa 1150 hectare. Speciale aandacht gaat uit naar het vinden van ruimte voor zogenoemde Nimby-bedrijven”.

Analyse
Vught ligt in de stedelijke regio Waalboss. Dit plan behelst de herinrichting van een besteaand bedrijventerrein. De effecten hiervan zijn van lokaal Vughts niveau. Aan het hoofddoel van de Structuurvisie wordt voldaan.

De nieuwe bedrijfslocatie aan de Ketting past binnen het beleid van de provinciale Structuurvisie Ruimtelijke Ordening. Binnen het regionaal planningsoverleg is vastgesteld dat binnen de Regio Waalboss-plus 425 hectare nieuw bedrijventerrein nodig is. Het plan aan de Ketting past binnen dit beleid.

Conclusie
Het plan past binnen de (concept) Structuurvisie RO.

2.2.2 Verordening ruimte

Op 1 juni 2010 is de Verordening ruimte fase 1 in werking getreden. Eind 2010 treedt fase 2 in werking, en daarmee de gehele Verordneing. Het vervolg van deze paragraaf betreft de fasen 1 en 2.
In de Verordening ruimte zijn specifieke eisen opgenomen die de provincie aan gemeentelijke plannen stelt. Voor dit plan zijn de artikelen 2.1.3 en 2.1.8 van toepassing.

"Artikel 2.1.3 - Stedelijke ontwikkeling in bestaand stedelijk gebied

Bestemmingsplannen die voorzien in een stedelijke ontwikkeling zijn uitsluitend gelegen in het bestaand stedelijk gebied."

"Artikel 2.1.8 - Regels voor bestaande (middel)zware bedrijventerreinen

De toelichting bij de herziening van een bestemmingsplan gelegen in het bestaand stedelijk gebied als bedoeld in artikel 2.1.2, eerste lid, waarbij een bestemming voor een bedrijventerrein of een kantorenlocatie is aangewezen, bevat een verantwoording over:

  • a. de reële mogelijkheden voor herstructurering alsmede voor zorgvuldig ruimtegebruik als bedoeld in artikel 2.1.7, derde lid;
  • b. de vraag in hoeverre het al dan niet in stand houden van de geldende bestemming, met inbegrip van de regels inzake het tegengaan van oneigenlijk ruimtegebruik als bedoeld in artikel 2.1.7, derde en vierde lid, zich verhoudt tot de afspraken die in het regionale planningsoverleg zijn gemaakt over de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen en kantorenlocaties of de uitbreiding van bestaande zodanige terreinen en locaties, als bedoeld in artikel 4.1.5, onder c."

Analyse

ad art. 2.1.3 Dit projectbesluit betreft een stedelijke ontwikkeling en ligt binnen stedelijk gebied. Aan deze voorwaarde wordt voldaan.

ad art. 2.1.8 Met betrekking tot de herziening van een bestemmingsplan ten behoeve van de herontwikkeling van een bedrijventerrein moet verantwoord worden, dat:

  • a. de ruimte beter benut wordt;
  • b. aandacht besteed wordt aan de beeldkwaliteit;

de economische kwaliteit optimaal is.

Conclusie
Het plan voldoet aan artikel 2.1.3 van de Verordening. Zoals beschreven in paragraaf 4.6 voldoet de ontwikkeling tevens aan artikel 2.1.8.

2.2.3 Natuurbeheerplan

Op 22 september 2009 heeft Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant het Natuurbeheerplan (voorheen Natuurgebiedsplan geheten) vastgesteld. Het Natuurbeheerplan beschrijft onder meer welke natuur- en landschapsdoelen van toepassing zijn en stelt eisen ten aanzien van bepaalde beheermaatregelen. Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede weer van de 'Ambitiekaart - natuurbeheertypen'. Het plangebied is aangeduid.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghPBKettingNoord-VG01_0005.jpg"

afbeelding 5: uitsnede Ambitiekaart - natuurbeheertypen (bron: Natuurbeheerplan provincie Noord-Brabant)

Analyse
Er liggen geen natuurbeheertypen in of nabij het plangebied. Het dichtstbij zijnde natuurbeheertype is gelegen in het blok Peellandstraat - Kempenlandstraat.

Conclusie
Het plan is niet in strijd met het Natuurbeheerplan.

2.2.4 Handleiding voor ruimtelijke plannen: Bedrijventerreinen, kantoren, voorzieningen en detailhandel

Door Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant is in 2004 de "Handleiding voor ruimtelijke plannen: Bedrijventerreinen, kantoren, voorzieningen en detailhandel" (hierna: de Handleiding) vastgesteld. Voorliggend projectbesluit betreft een herinrichting van een bestaand bedrijventerrein. In het vigerende bestemmingsplan zijn milieucategorie 1-bedrijven toegestaan, evenals bedrijfswoningen. Het bedrijventerrein is van locale betekenis, met bestaande vestigingen in de categorieën 1 en 2. Ook voor de toekomst blijft in Vught behoefte aan ruimte voor categorie 1-bedrijven op dit bedrijventerrein. In voorliggend plan wordt overigens de Handleiding gevolgd. De Handleiding bevat onder meer toetsings- en afweegcriteria voor de ontwikkeling van bestaande en nieuwe bedrijventerreinen.

Een hoofdpunt van beleid is dat bedrijven in milieucategorie 1, bedrijfswoningen, zelfstandige kantooractiviteiten en voorzieningen, alsmede zelfstandige detailhandel, op een bedrijventerrein moeten worden geweerd. Daaraan wordt in voorliggend plan voldaan.

Conclusie
Dit plan voldoet aan de Handleiding.