direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Voorsterstraat 13 en 15, Valkenburgerweg 17
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0951.BPHERZKERNNUTH2018-OW01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

In het bestemmingsplan 'Kern Nuth' zijn enkele omissies geconstateerd. Bij het actualiseren van het bestemmingsplan van de kern Nuth is per abuis een vergunde woning aan de Valkenburgerweg 17 niet juist opgenomen. Daarnaast zijn de bestemmingen aan de Voorsterstraat 13 en 15 per abuis verwisseld.

Aan de Valkenburgerweg 17 a, b en c te Nuth, gemeente Nuth is aan de achterzijde een tweede woning gelegen, de Valkenburgerweg 17. Deze woning is bij besluit van 11 april 2006 vergund (dossiernummer: 11289). Ter plaatse is het bestemmingplan 'Kern Nuth', door de gemeenteraad van Nuth vastgesteld op 5 december 2009, van toepassing. Deze woning heeft volgens dit bestemmingsplan een woonbestemming zonder bouwvlak. Het gebruik van de woning als woning zonder bouwvlak is op basis van de regels van het geldende bestemmingplan niet mogelijk.

Aan de Voorsterstraat 13 en 15 te Nuth, zijn een verzorgingstehuis en een burgerwoning gelegen. Ter plaatse is eveneens het bestemmingplan 'Kern Nuth' van toepassing. De geldende bestemmingen zijn respectievelijk 'Wonen' en 'Maatschappelijk'. Het gebruik van een verzorgingstehuis binnen de bestemming 'Wonen' en het gebruik van de woning binnen de bestemming 'Maatschappelijk' zijn op basis van de regels het bestemmingsplan niet mogelijk. Op 6 mei 2003 is door de gemeente al een gebruiksvergunning zorginstelling met 24 uur toezicht verleend (dossiernummer: 10300) voor de Voorsterstraat 13.

Om deze omissies te herstellen is een bestemmingsplanherziening noodzakelijk. Met deze bestemmingsplanherziening dient aangetoond te worden dat de locaties geschikt zijn voor het huidige feitelijke gebruik.

1.2 Ligging en begrenzing van het plangebied

Het plangebied is gelegen in het westelijke deel van de kern Nuth in de gemeente Nuth. Het plangebied bestaat uit twee locaties. De ene locatie ligt aan de Valkenburgerweg 17 en de andere locatie ligt aan de Voorsterstraat 13 en 15. Beide locaties liggen in een woongebied en worden omringd door bestaande woningen. Aan de overzijde van de Voorsterstraat 13 en 15 ligt het buitengebied van Nuth.

De percelen waarop het plangebied aan de Voorsterstraat 13 en 15 betrekking heeft, zijn kadastraal bekend als gemeente Nuth, sectie C, perceelnummers 4756 en 4757 met een totale oppervlakte van 4120 m². Aan de Valkenburgerweg staat het perceel kadastraal bekend als gemeente Nuth, sectie C, perceelnummer 5521 met een oppervlakte van 550 m².

afbeelding "i_NL.IMRO.0951.BPHERZKERNNUTH2018-OW01_0001.png"

Luchtfoto van de kern Nuth met de ligging van het plangebied

afbeelding "i_NL.IMRO.0951.BPHERZKERNNUTH2018-OW01_0002.png"

Luchtfoto met kadastrale grenzen, het plangebied is blauw omkaderd (links Voorssterstraat 13 en 15, rechts Valkenburgerweg 17)

1.3 Geldend bestemmingsplan

Ter plaatse van het plangebied geldt het bestemmingsplan 'Kern Nuth', vastgesteld door de gemeenteraad op 5 december 2009.

afbeelding "i_NL.IMRO.0951.BPHERZKERNNUTH2018-OW01_0003.png"

Uitsnede bestemmingsplan 'Kern Nuth' met de begrenzing van het plangebied (blauw)

In het bestemmingsplan 'Kern Nuth' zijn voor het plangebied de volgende bestemmingen en gebiedsaanduidingen opgenomen:

  • a. Enkelbestemming 'Wonen' (ter plaatse van de Voorsterstraat 13 en Valkenburgerweg 17);
  • b. Enkelbestemming 'Maatschappelijk' (ter plaatse van de Voorsterstraat 15);
  • c. Bouwvlak (ter plaatse van de Voorsterstraat 13 en 15);
  • d. Bouwaanduiding gestapeld (ter plaatse van de Voorsterstraat 15);
  • e. Bouwaanduiding bijgebouwen;
  • f. Gebiedsaanduiding 'veiligheidszone – vervoer gevaarlijke stoffen 2'.

De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a. wonen;
  • b. horeca uitsluitend in de vorm van een cafetaria ter plaatse van de aanduiding 'horeca';
  • c. detailhandel ter plaatse van de aanduiding 'detailhandel';
  • d. uitsluitend garageboxen, autoboxen en carports ter plaatse van de aanduiding 'garage';
  • e. duurzaam, bodem- en waterbeheer, tevens wateropvang/buffering en infiltratie;
  • f. met de daarbij behorende voorzieningen.

De voor 'Maatschappelijk' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a. religieuze doeleinden;
  • b. onderwijskundige doeleinden;
  • c. sociaal-culturele doeleinden;
  • d. overheidsdoeleinden;
  • e. wonen ter plaatse van de aanduiding 'gestapeld';
  • f. horeca ter plaatse van de aanduiding 'horeca';
  • g. duurzaam, bodem- en waterbeheer, tevens wateropvang/buffering en infiltratie;
  • h. en de daarbij behorende voorzieningen.

1.4 Leeswijzer

Na dit inleidende hoofdstuk wordt eerst een beschrijving van de huidige situatie en het uiteindelijke planvoornemen gegeven in hoofdstuk 2. Vervolgens wordt in hoofdstuk 3 beknopt ingegaan op de relevante beleidskaders van het Rijk, de provincie en de gemeente. In hoofdstuk 4 wordt beknopt ingegaan op de milieu- en omgevingsaspecten. In hoofdstuk 5 wordt aangegeven hoe het planvoornemen is verwoord in de planregels (juridische planopzet). Tot slot wordt in hoofdstuk 6 en 7 ingegaan op respectievelijk de maatschappelijk en economische uitvoerbaarheid van het planvoornemen en de procedure.

Hoofdstuk 2 Project- en gebiedsbeschrijving

2.1 Inleiding

In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de bestaande situatie en het planvoornemen voor het plangebied. Het plangebied is gelegen op twee locaties, namelijk de Voorsterstraat 13 en 15 en de Valkenburgerweg 17.

2.2 Bestaande situatie Voorsterstraat 13 en 15

Het plangebied ligt aan de Voorsterstraat, in het westelijke deel van de kern Nuth, grenzend aan het buitengebied van Nuth. Aan de Voorsterstraat staan vrijstaande woningen die variëren in grootte, zowel woningen met twee bouwlagen met kap als woningen met één bouwlaag met kap. Aan de Voorsterstraat 13 is de zorgvilla Ridderspoor gevestigd, een onderdeel van zorginstelling Delphinium. De zorgvilla beschikt over 12 zit/slaapkamers welke geschikt zijn voor mensen met dementie die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. De Voorsterstraat 15 is een vrijstaande woning bestaande uit een bouwlaag met schuine kap en ruime kavel.

afbeelding "i_NL.IMRO.0951.BPHERZKERNNUTH2018-OW01_0004.png"

Impressie van de Voorsterstraat 13 en 15

afbeelding "i_NL.IMRO.0951.BPHERZKERNNUTH2018-OW01_0005.png"

Impressie van de Voorsterstraat ter hoogte van de Voorsterstraat 13 en 15

2.3 Toekomstige situatie Voorsterstraat 13 en 15

In de toekomstige situatie blijft de fysieke situatie gelijk maar wijzigt er alleen iets op juridisch-planologisch gebied. De Voorsterstraat 13 heeft namelijk nu een woonbestemming i.p.v. een maatschappelijke bestemming. Door het herstellen van de omissie krijgt de Voorsterstraat 13 de maatschappelijke bestemming, waardoor de zorgvilla juridisch-planologisch is toegestaan. De Voorsterstraat 15 heeft nu een maatschappelijke bestemming, door het herstellen van de omissie krijgt deze een woonbestemming waardoor de woning juridisch-planologisch is toegestaan.
Hieronder wordt de beoogde juridisch-planologische situatie weergegeven in relatie tot de huidige situatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0951.BPHERZKERNNUTH2018-OW01_0006.png"

De juridisch-planologische situatie vóór (links) en na (rechts het herstellen van de bestaande omissie. (beide bestemmingen zijn omgewisseld)

2.4 Bestaande situatie Valkenburgerweg 17

Het plangebied ligt aan de Valkenburgerweg (N298), in het westelijke deel van de kern Nuth. Het betreft een doorgaande weg waar men 50 km/h mag rijden, deze weg is de doorgaande weg tussen de kernen Hunnecum en Nuth en loopt richting het centrum van Nuth om vervolgens aan te sluiten op de A76. Aan de Valkenburgerweg grenzend aan het plangebied staan rijtjeswoningen bestaande uit twee of drie bouwlagen met of zonder schuine kap. Aan de overzijde van de Valkenburgerweg staat een vrijstaande woning en een twee-onder-een-kapwoning. De woning aan de Valkenburgerweg 17 bestaat uit twee bouwlagen met plat dak en een diepe kavel. De woning is niet direct gelegen aan de Valkenburgerweg zoals de naastgelegen woningen maar ligt achter de woning aan de Valkenburgerweg 17A, 17B en 17C (witte woning op onderstaande afbeelding) en sluit dus niet direct aan op de voorgevelrooilijn van de Valkenburgerweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0951.BPHERZKERNNUTH2018-OW01_0007.png"

Impressie van de Valkenburgerweg 17 (het perceel waarop de zwarte auto staat)

2.5 Toekomstige situatie Valkenburgerweg 17

In de toekomstige situatie blijft ook hier de fysieke situatie gelijk maar wijzigt er alleen iets op juridisch-planologisch gebied. De Valkenburgerweg 17 heeft al een woonbestemming maar geen bouwvlak, waardoor de woning momenteel niet is toegestaan. Door het herstellen van de omissie krijgt de Valkenburgerweg 17 een bouwvlak, waardoor de bestaande woning juridisch-planologisch is toegestaan. Hieronder volgt de beoogde juridische planologische situatie in relatie tot de huidige situatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0951.BPHERZKERNNUTH2018-OW01_0008.png"

De juridisch-planologische situatie vóór (links) en na (rechts het herstellen van de bestaande omissie. (een bouwvlak is toegevoegd)

Hoofdstuk 3 Beleidskader

3.1 Rijks-, Provinciaal en regionaal beleid

De wijzigingen ten opzichte van het geldende bestemmingsplan 'Kern Nuth' zijn van ondergeschikte aard. In dit bestemmingsplan zijn de relevante punten met betrekking tot het Rijks-, provinciaal en regionaal beleid in relatie tot de kern Nuth in voldoende mate onderbouwd en afgekaderd. Op 6 mei 2003 is door de gemeente al een gebruiksvergunning zorginstelling met 24 uur toezicht verleend (dossiernummer: 10300) voor de Voorsterstraat 13. De woning aan de Valkenburgerweg 17 is bij besluit van 11 april 2006 door de gemeente Nuth vergund (dossiernummer 11289).

Gezien de aard en omvang van deze ontwikkeling en de reeds vergunde situatie zijn er bijna geen Rijks-, provinciale, of regionale belangen in het geding. Binnen het planvoornemen is alleen sprake van het herstellen van twee omissies. In de periode tussen 2003 en 2018 is echter de regionale Structuurvisie Wonen Zuid-Limburg vastgesteld. Omdat het herstellen van de omissies in dit bestemmingsplan woningen betreffen wordt het planvoornemen wel getoets aan deze regionale visie.

3.1.1 Structuurvisie Wonen Zuid-Limburg

Op 27 september 2016 is de Structuurvisie Wonen Zuid-Limburg vastgesteld door de gemeenteraad van Nuth. Deze visie verwoordt de gezamenlijke aanpak van de Zuid-Limburgse gemeenten om te komen tot een excellent woon- en leefklimaat in Zuid-Limburg door een goed functionerende woningmarkt met aantrekkelijke, elkaar aanvullende woonmilieus. De driedelige opgave die de structuurvisie bevat is:

  • het verdunnen van de bestaande voorraad waar sprake is van een overschot;
  • het terugdringen van de (ongewenste) planvoorraad tot het niveau van de transformatieopgave en;
  • het toevoegen van woonproducten waar een tekort aan is, passend binnen de uitgangspunten van de structuurvisie.

Om invulling te kunnen geven aan deze opgaven zijn een dertiental beleidafspraken gemaakt. Zo is onder meer afgesproken dat in een subregionale woningmarktprogrammering de toevoegingen en onttrekkingen op basis van de transformatieopgave per gemeente worden vastgelegd, wordt voorzien in het schrappen van harde plancapaciteit aan met name de randen van steden en kernen en in te zetten op herinvulling van cultuurhistorisch waardevol bestaand vastgoed. Tevens is voorzien in een compensatieregeling voor het toevoegen van nieuwe woningen. De stelregel is 'een erbij is een eraf' en 'de juiste woning op de juiste plek'.

Betekenis voor het plangebied
Het planvoornemen past binnen de Structuurvisie Wonen Zuid-Limburg omdat reeds vergunde woningen een positieve bestemming krijgen. Hiermee worden geen nieuwe woningen toegevoegd en zijn dan ook geen nadere regionale afspraken noodzakelijk. Het positief bestemmen (herstellen omissies) geeft juist een duidelijker beeld van de bestaande harde plancapaciteit.

3.2 Gemeentelijk beleid

3.2.1 Strategische visie gemeente Nuth, 2020

In 2003 is de Strategische visie Nuth 2015 vastgesteld. Deze visie is in 2007 waar nodig aangepast en doorgetrokken naar 2020. Gebleken is dat de strategische visie 2015 niet rigoureus gewijzigd hoefde te worden, maar dat er wel accenten en nuanceringen verschuiven door de mogelijkheden die ontstaan door verbindingen. Daarbij is de focus gericht op een aantal specifieke speerpunten. Hiermee moet Nuth herkenbaar zijn voor haar inwoners en voor de mensen die Nuth bezoeken of er zich willen vestigen.

De hoofdlijnen voor de toekomst zijn:

  • actief beleid gericht op de inrichting en beheer van het landschap;
  • actief beleid, gericht op het behoud van waardevolle panden en waar nodig toekennen van een nieuwe bestemming;
  • actief planontwikkelingsbeleid op nadrukkelijk geselecteerde locaties;
  • actief beleid gericht op benutting van de kansen die vergrijzing met zich mee brengt en het faciliteren (verbinden) van de ondernemers die hierin een rol willen spelen;
  • actieve grondpolitiek om zo posities te verwerven om gewenste ontwikkelingen (én behoud) mogelijk te maken en ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan en te voorkomen;
  • actief acquisitiebeleid gericht op het aantrekken van ondernemers die passen bij het gewenste profiel van Nuth en het zijn van een bindende factor in het ondernemersnetwerk;

actief beleid om mensen gebruik te kunnen laten maken van de voorzieningen die bijdragen aan het woon- en leefklimaat in de kernen.

Betekenis voor het plangebied
Het planvoornemen past binnen de strategische visie omdat de zorginstelling aan de Voorsterstraat 13 aansluit op de gestelde hoofdlijnen uit deze visie. Het sluit namelijk aan op het actief beleid dat gericht is op benutting van de kansen die vergrijzing met zich mee brengt en het faciliteren (verbinden) van de ondernemers die hierin een rol willen spelen. De zorgvilla is hier een perfect voorbeeld van. Het herstellen van de omissie (het toevoegen van een bouwvlak aan de Valkenburgerweg 17) wordt niet specifiek in de visie benoemt, maar sluit wel aan op het actief beleid dat aansluit op het bijdragen van een goed woon- en leefklimaat in de kernen.

3.2.2 Woonvisie Nuth

In 2016 zijn de Parkstad gemeenten gestart met het opstellen van een nieuwe regionale Woonvisie. Elke gemeente -waaronder ook Nuth- heeft deze regionale visie vertaald naar de lokale situatie. Op 16 november 2016 heeft de gemeente Nuth de Woonvisie Nuth vastgesteld.

Voor de Woonvisie van Nuth verdienen drie thema's onze bijzondere aandacht: de vitaliteit of leefbaarheid in de dorpen, de afstemming van wonen en zorg en verduurzaming. In de kernen van de gemeente Nuth gaat het om de sociale structuur en verenigingen, voorzieningenniveau, ontwikkelingen in een dorp en een schone en veilige woonomgeving. Leefbaarheid en vitaliteit wordt opgepakt met de bewoners. De gemeente is ook een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven. Het vestigingsklimaat van Nuth is gebaat bij een regionaal gevarieerd aanbod van woonmilieus met een dorps karakter.

De gemeente Nuth wil meer balans aanbrengen in de opbouw van de woningvoorraad, aansluitend bij de vraag. Voor de bestaande voorraad liggen er van daaruit de volgende opgaven:

  • De gemeente telt veel monumenten, waaronder de nodige hoeves. Deze komen door onder meer bedrijfsbeëindiging geleidelijk leeg te staan. Deze monumenten verdienen vanwege hun cultuurhistorische waarde een nieuwe bestemming. De gemeente wil de leegkomende panden flexibel kunnen inzetten om in veranderende gebruiksbehoefte te voorzien.
  • Bebouwing met een te grootschalig / stedelijk karakter dat het straatbeeld in de dorpen domineert, zal onttrokken moeten worden om daarmee het dorpse karakter van de kernen te versterken.
  • Investeringen in de bestaande particuliere woningvoorraad zijn nodig om de voorraad toekomstbestendig te houden; door woningen levensloopgeschikter te maken en verduurzaming. Dit is primair de verantwoordelijkheid van woningeigenaren. Nuth ondersteunt hen hierbij.

Gemeente Nuth wil woningen die naar prijsstelling passen bij de vraag van starters behouden. Dit geldt voor alle kernen. Zij onderzoekt hierbij de inzet van een starterslening.

Betekenis voor het plangebied
Het planvoornemen sluit aan op de woonvisie Nuth omdat de zorgvilla aan de Voorsterstraat 13 een perfect voorbeeld is van afstemming tussen wonen en zorg. Door deze zorgvilla kunnen mensen met dementie alsnog gedeeltelijk zelfstandig in Nuth blijven wonen. Daarnaast sluit het toevoegen van het bouwvlak aan de Valkenburgerweg 17 ook aan op de woonvisie. Het draagt namelijk bij aan de vitaliteit en het behoud van de leefbaarheid van Nuth. Op deze manier wordt deze woning ook juridisch-planologisch toegestaan en daarmee toekomst bestendiger.

Hoofdstuk 4 Sectorale aspecten

4.1 Inleiding

Milieubeleid wordt steeds meer ingebed in andere beleidsvelden. Verbreding van milieubeleid naar andere beleidsterreinen is dan ook een belangrijk uitgangspunt. Ook in de ruimtelijke planvorming is structureel aandacht voor milieudoelstellingen nodig. De milieudoelstellingen worden daartoe integraal en vanaf een zo vroeg mogelijk stadium in het planvormingsproces meegewogen. Een duurzame ontwikkeling van de gemeente is een belangrijk beleidsuitgangspunt dat zijn doorwerking heeft in meerdere beleidsterreinen.

4.2 Bodem, geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid, archeologie, flora/fauna en bedrijven en mileuzonering

Met de reparatie van het geldende bestemmingsplan voor de kern Nuth zijn geen sectorale aspecten in het geding. De juridische-planologische regeling wordt nader afgestemd op de feitelijke (vergunde) situatie en geconstateerde omissies worden hersteld. Derhalve zijn nadere onderzoeken op het gebied van bodem, geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid, archeologie, flora/fauna en bedrijven en milieuzonering dus niet noodzakelijk. Hieronder volgt per locatie een korte omschrijving per sectoraal aspect. Alleen externe veiligheid en water word kort apart behandeld.

4.2.1 Voorsterstraat 13 en 15

Bodem
Zowel de zorgvilla aan de Voorsterstraat 13 als de woning aan de Voorsterstraat 15 betreft een gevoelige functie die al aanwezig en vergund zijn. In het planvoornemen wisselen deze locaties van bestemming omdat er sprake is van een omissie. Dit betekent dat op beide locaties al gevoelige functies juridisch-planologisch mogelijk waren, door het planvoornemen veranderd hier niets aan. Het aspect bodem vormt geen belemmering voor het planvoornemen.

Geluid 
De woning en de zorgvilla aan de Voorsterstraat zijn geluidsgevoelige objecten. De Voorsterstraat is echter een 30 km/u zone, waardoor deze weg niet zoneplichtig is. Een akoestisch onderzoek is daardoor niet nodig, het aspect geluid vormt hierdoor geen belemmering voor het planvoornemen.

Luchtkwaliteit 
Het gaat in deze situatie om de juridisch-planologische wijziging van een zorgvilla en een woning ter plaatse. Met dit planvoornemen vindt géén toevoeging van functies plaats, het aantal verkeersbewegingen neemt dan ook niet toe. Het huidige aantal verkeersbewegingen blijft ruimschoots onder het aantal van 1.500 woningen bij één ontsluitingsweg waardoor het juridisch-planologisch mogelijk maken van deze woning en zorgvilla aan te merken is als Niet In Betekenende Mate (NIBM). Het aspect luchtkwaliteit is dan ook verder niet aan de orde.

Archeologie en cultuurhistorie
De percelen zijn in het geldende bestemmingsplan niet aangewezen als een terrein met archeologische waarde. Hierdoor zijn de gronden niet archeologisch beschermd en dient er geen historisch bodemonderzoek uitgevoerd te worden. De Voorsterstraat heeft wel de bestemming 'Waarde - Cultuurhistorie'. Dit betekent dat deze weg cultuurhistorische bescherming heeft. Ontwikkelingen aan deze weg dienen rekening te houden met de regels uit het geldende bestemmingsplan. In dit planvoornemen gaat het puur en alleen om het juridisch-planologisch mogelijk maken van de reeds bestaande vergunde situatie, de fysieke toestand van de gebouwen veranderd niets. Het aspect archeologie en cultuurhistorie vormt dan ook geen belemmering voor het planvoornemen.

 

Flora en fauna
De percelen zijn momenteel al in gebruik als woning en zorgvilla binnen bestaand bebouwd gebied. De aanwezige beplanting heeft geen natuurwaarde, dit betreft de beplanting behorende tot de tuinen van beide percelen, hieraan zal niets veranderen. Het aspect flora en fauna vormt geen belemmering voor het planvoornemen.

 

Bedrijven en milieuzonering
De Voorsterstraat 13 betreft een zorginstelling, in de handreiking bedrijven en milieuzonering is een verpleeghuis opgenomen. Voor een verpleeghuis geldt een milieucategorie van 2 met een maximale afstand van 30 meter voor geluid. De zorgvilla staat aan beide zijden op ongeveer 5 meter afstand van de naastgelegen percelen. Dit betekent dat niet voldaan wordt aan de richtafstand van 30 meter. Echter gaat het in het planvoornemen om een bestaande vergunde situatie. Het aspect bedrijven en milieuzonering vormt hierdoor geen belemmering voor het planvoornemen.

4.2.2 Valkenburgerweg 17

Bodem
Het perceel is reeds bestemd tot wonen, waardoor geen sprake is van een bestemmingswijziging. Er wordt alleen een bouwvlak toegevoegd om de woning ter plaatse juridisch-planologisch mogelijk te maken. De woning is op 11 april 2006 vergund en staat er dus al jaren; alleen is per abuis géén bouwvlak opgenomen in het bestemmingsplan. Ter plaatse hebben nooit verontreinigde (bedrijfs)activiteiten plaatsgevonden. In dat kader kan de locatie dan ook aangemerkt worden als 'onverdacht' en vormt bodem geen belemmering voor de woonbestemming met de toegevoegde bouwmogelijkheden.

Geluid
De Valkenburgerweg is een 50 km/u zone weg, waardoor deze zoneplichtig is. Daarnaast is een woning een gevoelig object. Echter ligt de woning aan de Valkenburgerweg 17 achter de woning aan de Valkenburgerweg 17C, waardoor deze woning het geluid van de Valkenburgerweg dempt. In onderhavige situatie gaat het om een bestaande situatie die reeds in het verleden vergund is. Nadere toetsing aan de wet Geluidhinder is niet noodzakelijk. Het aspect geluid vormt hierdoor geen belemmering voor het planvoornemen.

Luchtkwaliteit
Het gaat in onderhavige situatie om de juridisch-planologische toevoeging van een bouwvlak ten behoeve van een woning ter plaatse. Dit aantal blijft ruimschoots onder het aantal van 1.500 woningen bij één ontsluitingsweg waardoor het juridisch-planologisch mogelijk maken van deze woning aan te merken is als Niet In Betekenende Mate (NIBM). Het aspect luchtkwaliteit is dan ook verder niet aan de orde.

Archeologie en cultuurhistorie
De percelen zijn in het geldende bestemmingsplan niet aangewezen als een terrein met archeologische waarde. Hierdoor zijn de gronden niet archeologisch beschermd en dient er geen historisch bodemonderzoek uitgevoerd te worden. De Valkenburgerweg heeft wel de bestemming 'Waarde- Cultuurhistorie', dit betekent dat deze weg cultuurhistorische bescherming heeft. Ontwikkelingen aan deze weg dienen rekening te houden met de regels uit het geldende bestemmingsplan. In dit planvoornemen gaat het puur en alleen om het juridisch-planologisch mogelijk maken van de reeds bestaande vergunde situatie, de fysieke toestand van de gebouwen veranderd niets. Het aspect archeologie en cultuurhistorie vormt hierdoor geen belemmering voor het planvoornemen.

Flora en fauna
Het perceel is momenteel al in gebruik als woning binnen bestaand bebouwd gebied. De aanwezige beplanting heeft geen natuurwaarde, dit betreft de beplanting behorende tot de tuinen van beide percelen, hieraan zal niets veranderen. Het aspect flora en fauna vormt geen belemmering voor het planvoornemen.

4.3 Externe veiligheid

Op basis van de risicokaart kan geconcludeerd worden dat in de directe omgeving van het plangebied twee risicovolle bronnen aanwezig zijn. Het betreft de Valkenburgerweg, deze wordt gebruikt voor het transport van gevaarlijke stoffen. De tweede risicovolle bron betreft wapenhandel Maurice Drummen B.V., gelegen aan de Valkenburgerweg 49, hiervoor geldt een risico contour.

Het planvoornemen voorziet niet in de toename van het aantal personen, het gaat puur en alleen om het juridisch-planologisch mogelijk maken van de reeds bestaande vergunde situatie van een zorginstelling en een woning. Hierdoor is geen sprake van een toename van het groepsrisco.

Beide locaties zijn gelegen binnen de 200 meter van de Valkenburgerweg. De planologische toevoeging van één woning aan de Valkenburgerweg 17, leidt niet tot een overschreiding van de oriëntatiewaarde van het groepsrisico. De woning en de zorginstelling aan de Voorsterstraat wisselen van een planologsich-juridische positie, waardoor geen sprake is van een toename van het groepsrisico.

De Valkenburgerweg geeft daarnaast geen 10-6 plaatsgebonden risicocontour.

afbeelding "i_NL.IMRO.0951.BPHERZKERNNUTH2018-OW01_0009.png" Uitsnede van de risicokaart met daarop beide locaties van het planvoornemen (blauw omcirkelt)

Beide locaties liggen niet binnen de plaatsgebonden risicocontour van de wapenhandel aan de Valkenburgerweg 49, waardoor dit geen direct risico vormt voor beide locaties. De Voorsterstraat 13 en 15 liggen op ongeveer 145 meter van de wapenhandel aan de Valkenburgerweg en de Valkenburgerweg 17 ligt op ongeveer 180 meter van de wapenhandel. Dit is ruim buiten de risicocontour, zoals op bovenstaande afbeelding te zien is. Het aspect externe veiligheid vormt geen belemmering voor het planvoornemen.

4.4 Water

Voor de waterparagraaf geldt dezelfde overweging als bij de in de vorige paragraaf genoemde aspecten. De aanpassingen zijn reeds eerder onderbouwd en aanvaardbaar bevonden, dan wel zijn slechts opgenomen om de plannen in overeenstemming te brengen met de werkelijke situatie, dan wel de voorheen geldende situatie.

De woning aan de Valkenburgerweg 17 en de woning aan de Voorsterstraat 15 en de zorgvilla aan de Voorsterstraat 13 zijn in het verleden aangesloten op het gemengd rioolstelsel. De fysieke situatie ter plaatse veranderd niet, hierdoor neemt het verhard oppervlak niet toe. Het gaat in het planvoornemen alleen om het juridisch-planologisch mogelijk maken van een reeds bestaande vergunde situatie. Het aspect water vormt geen belemmering voor het planvoornemen.

Hoofdstuk 5 Juridische opzet

5.1 Planstukken

In dit hoofdstuk wordt een toelichting gegeven op de opzet en het gebruik van de verbeelding

en de planregels.

Dit bestemmingsplan is opgesteld conform de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen 2012 (SVBP2012), alsmede de Wet ruimtelijke ordening (Wro), het Besluit ruimtelijke ordening (Bro), de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en het Besluit omgevingsrecht (Bor).

Het bestemmingsplan ‘Voorsterstraat 13 en 15, Valkenburgerweg 17’ is vervat in een verbeelding bestaande uit 1 analoge kaart, één digitale verbeelding, regels en een toelichting.

5.2 Toelichting op de analoge verbeelding

De analoge verbeelding is getekend op een digitale kadastrale ondergrond, schaal 1:1000. Op de analoge verbeelding wordt per bestemming specifieke informatie weergegeven, zoals het bouwvlak en een gebiedsaanduiding.

5.3 Toelichting op de regels

Als uitgangspunt voor de regels van dit bestemmingsplan dienen de regels van het geldende bestemmingsplan 'Kern Nuth' met IMRO-idn NL.IMRO.0951.BPkernnuth-VA06, vastgesteld d.d. 15 december 2009. Waar nodig zijn de regels van het bestemmingsplan 'Kern Nuth' aangepast aan de thans geldende standaarden, waaronder de SVBP2012 en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

De planregels zijn verdeeld in 4 hoofdstukken, te weten:

  • Hoofdstuk 1: Inleidende regels met daarin de begrippen en de wijze van meten;
  • Hoofdstuk 2: Bestemmingsregels. Hiermee worden de op de verbeelding opgenomen bestemmingen geregeld;
  • Hoofdstuk 3: Algemene regels, waaronder zijn opgenomen de anti-dubbeltelregel, algemene bouwregels, algemene aanduidingsregels, algemene afwijkingsregels, algemene wijzigingsregels en overige regels.
  • Hoofdstuk 4: Overgangs- en slotregels, waarin het overgangsrecht en de slotregel zijn opgenomen.

Het belangrijkste doel van de planregels is om de bouw- en gebruiksregels van de verschillende bestemmingen aan te geven.

5.3.1 Inleidende regels

Begrippen (artikel 1)

In dit artikel zijn bepalingen (begrippen) opgenomen welke in het algemeen spraakgebruik onvoldoende vastliggen en waarbij verschillen in interpretatie bij toepassing van de regels mogelijk zijn. Een gedeelte van de begrippen is omschreven in de SVBP2012 en letterlijk daaruit overgenomen.

Wijze van meten (artikel 2)

Hierin wordt aangegeven op welke manier hoogte, lengte, breedte, inhoud en oppervlakte van bouwwerken/percelen gemeten moeten worden. Bij de wijze van meten is aangesloten bij de SVBP2012.

5.3.2 Bestemmingsregels

De regels van een bestemming worden als volgt opgebouwd en benoemd:

  • Bestemmingsomschrijving
  • Bouwregels
  • Nadere eisen
  • Afwijken van de bouwregels
  • Specifieke gebruiksregels
  • Afwijken van de gebruiksregels
  • Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of
  • van werkzaamheden
  • Omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk
  • Wijzigingsbevoegdheid

Een bestemmingsregel hoeft niet alle elementen hoeft te bevatten. Dit kan per bestemming verschillen.

In de bestemmingsomschrijving wordt een omschrijving gegeven van de aan de gronden toegekende functies. Als eerste wordt de hoofdfunctie aangegeven. Indien nodig worden vervolgens de andere aan de grond toegekende functies genoemd. In de bouwregels wordt bepaald aan welke voorwaarden de bebouwing moet voldoen. Voorzover nodig wordt een onderscheid gemaakt in hoofdgebouwen, bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, waardoor de toetsing van aanvragen voor een omgevingsvergunning voor het bouwen aanmerkelijk vereenvoudigd en inzichtelijker is. Op de verbeelding zijn bebouwingsgrenzen opgenomen die samen een bouwvlak vormen.

In de regels van dit bestemmingsplan zijn de bestemmingen 'Maatschappelijk' (artikel 3) en 'Wonen' (artikel 4) opgenomen. Deze bestemmingen zijn in beginsel één op één overgenomen uit het vigerende bestemmingsplan ‘Kern Nuth’ en waar nodig aangepast aan de thans geldende standaarden, waaronder de SVBP2012 en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

5.3.3 Algemene regels en overgangs- en slotregels

In de Anti-dubbeltelregel wordt bepaald dat grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, deze bij de beoordeling van latere plannen buiten beschouwing blijft. Het nog overgebleven terrein mag dus niet nog eens meegenomen worden bij het toestaan van een ander bouwwerk.

In de Algemene bouwregels is een algemeen bouwverbod opgenomen en zijn regels opgenomen aangaande archeologie en bestaande maten en afstanden. Ook is de bouwregeling voor bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde opgenomen alsmede een regeling voor ondergronds bouwen.

In de Algemene aanduidingsregels zijn regels opgenomen ten aanzien van de veiligheidszone voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

In de Algemene afwijkingsregels en de Algemene wijzigingsregels zijn regels opgenomen ten aanzien van afwijkings- en wijzigingsmogelijkheden die voor het gehele plangebied gelden en die het bevoegd gezag de benodigde flexibiliteit bieden ten aanzien van het bestemmingsplan.

In de Overige regels zijn regels opgenomen over andere wettelijke regelingen en eisen die kunnen gelden.

Tot slot zijn het Overgangsrecht en de Slotregel opgenomen, met daarin de citeertitel van het bestemmingsplan.

Hoofdstuk 6 Uitvoerbaarheid

6.1 Inleiding

Naast het toetsen van een bestemmingsplan aan diverse milieu- en veiligheidsaspecten, dient het bestemmingsplan ook getoetst te worden aan de uitvoerbaarheid van het plan. Hierbij wordt gekeken naar de economische uitvoerbaarheid en de maatschappelijke uitvoerbaarheid.

6.2 Economische uitvoerbaarheid

Aan het planvoornemen zijn geen kosten verbonden, het gaat alleen om het herstellen van twee omissies in de kern Nuth. Deze dienen juridisch-planologisch mogelijk gemaakt te worden door middel van dit bestemmingsplan.

6.3 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het planvoornemen zal niet leiden tot maatschappelijke bezwaren omdat er qua daadwerkelijk gebruik geen wijzigingen zullen plaats vinden, alleen op juridisch-planologisch gebied zullen er wijzigingen plaats vinden. Doordat de woningen en de zorgvilla juridisch-planologisch erkent worden, geeft dit ook zekerheid voor de eigenaren en omwonenden. Er mag derhalve worden aangenomen dat tegen het planvoornemen geen overwegende bezwaren bestaan. Daarnaast wordt het bestemmingsplan conform de gebruikelijke procedure gedurende zes weken ter inzage gelegd. Gedurende deze termijn kan een ieder reageren op het planvoornemen en zijn of haar zienswijzen indienen.

6.4 Conclusie

De planherziening zal gezien het bovenstaande naar verwachting niet leiden tot overwegende planologische bezwaren. De bestemmingswijzigingen betreffen, na een afweging van de verschillende belangen, een aanvaardbare invulling van het plangebied waarbij de uitgangspunten en doelstellingen van het oorspronkelijk plan onaangetast blijven.

Hoofdstuk 7 Procedure

7.1 De te volgen procedure

Het bestemmingsplan doorloopt als (voor)ontwerp respectievelijk vastgesteld en onherroepelijk bestemmingsplan de volgende procedure, te weten:

  • a. Ontwerp:

1e ter inzage legging (ontwerp bestemmingsplan)

  • b. Vaststelling:

Vaststelling door de Raad

2e ter inzage legging (vastgesteld bestemmingsplan)

  • c. Beroep:

(Gedeeltelijk) onherroepelijk bestemmingsplan

Reactieve aanwijzing

Beroep bij Raad van State

In het kader van deze procedure kunnen gedurende de ter inzageligging van het ontwerp bestemmingsplan zienswijzen worden ingesteld. In publicaties met betrekking tot de diverse stappen die het plan moet doorlopen wordt daarvan steeds melding gemaakt. Uiteindelijk besluit de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien nodig, over het plan in zijn onherroepelijke vorm.

7.2 Kennisgeving

Overeenkomstig artikel 1.3.1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is op datum, gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan, kennis gegeven van het voornemen tot het voorbereiden van het bestemmingsplan 'Voorsterstraat 13 en 15, Valkenburgerweg 17'.

7.3 Vooroverleg

Gezien onderhavig planvoornemen het herstellen van twee omissies betreft, zijn er geen rijks-, provinciale- of gemeentelijke belangen in het geding. Het planvoornemen wordt derhalve direct als ontwerp ter inzage gelegd.

7.4 Vaststelling

P.M.