direct naar inhoud van 4.7 Infrastructuur en verkeer
Plan: Golfbaan Cromvoirt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0865.bgBPgolfbaan-VG01

4.7 Infrastructuur en verkeer

4.7.1 Wegen

De bestaande infrastructuur is weergegeven op afbeelding 4.5. De ontsluitingswegen voor de auto zijn de St. Lambertusstraat en de Deutersestraat, respectievelijk ten zuiden en ten oosten van het plangebied. De St. Lambertusstraat vormt de historische dorpsas. In oostelijke richting sluit deze aan op de rijksweg N65 (Tilburgsebaan) en vormt een directe verbinding met Vught. In westelijke richting sluit de St. Lambertusstraat aan op de Nieuwkuijkseweg. Deze voert in noordelijke richting naar Vlijmen en in zuidelijke richting naar Helvoirt en de N65.
De Deutersestraat vormt een directe verbinding door de polder met de Vlijmenseweg in ’s-Hertogenbosch.

Op de noordoever van het Drongelens Kanaal ligt een verhard fietspad dat een verbinding vormt tussen ’s-Hertogenbosch en Waalwijk. Op de zuidoever ligt een onverharde weg.

Plangebied
Binnen het plangebied ligt een halfverharde ontsluitingsweg van het agrarisch bedrijf Deutersestraat 37 en voorts enkele veldwegen. Dit zijn oude (historische) wegen. Op de dijk aan de westkant van de Zandleij ligt een onverhard pad, tevens onderhoudsstrook van het waterschap.

Verkeersintensiteiten
In 2004 heeft de gemeente een telling verricht naar de verkeersintensiteiten op de wegen en straten in en om Cromvoirt. Voor voorliggend bestemmingsplan zijn de intensiteiten op de Deutersestraat en de St. Lambertusstraat van belang. In 2004 bedroeg het aantal verkeersbewegingen op de Deutersestraat 4400 motorvoertuigen per etmaal en op de St. Lambertusstraat 2800 mvt/etm.

De gemeente heeft een berekening uitgevoerd om de intensiteiten voor het jaar 2015 te bepalen. Hierbij is uitgegaan van een autonome groei van het aantal verkeersbewegingen van 2% per jaar. Daarnaast is rekening gehouden met de aanleg van de gemeentelijke randweg aan de zuidwestzijde van ’s-Hertogenbosch, ook wel ‘gementweg’ genoemd. De ‘gementweg’ is bedoeld om het bovenlokale verkeer af te wikkelen en heeft tot gevolg dat het sluipverkeer, dat thans gebruik maakt van de omliggende wegen (waaronder de Deutersestraat en de St. Lambertusstraat), zal afnemen. De piekmomenten van het sluipverkeer liggen tijdens de ochtend- en avondspits. Vooral tijdens deze perioden zal het verkeer afnemen.

Uit de berekening volgt dat in 2015 de intensiteit op de Deutersestraat 3500 mvt/etm zal bedragen en op de St. Lambertusstraat 2100 mvt/etm. De verkeersintensiteiten als gevolg van de golfbaan zijn hierbij buiten ogenschouw gelaten. Onderstaande tabel geeft de verkeersintensiteiten nogmaals weer.

straat   2004   2015  
Deutersestraat   4400 mvt/etm   3500 mvt/etm  
St. Lambertusstraat   2800 mvt/etm   2100 mvt/etm  

Paragraaf 5.3.5 bevat een beschrijving van de effecten van de golfbaan op de verkeersintensiteiten.

[Verschillende zienswijzen hebben aanleiding gegeven tot het instellen van het nadere verkeersonderzoek door Goudappel Coffeng. De conclusies van dit onderzoek zijn opgenomen in het voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan, dat nu als bijlage in het bestemmingsplan is opgenomen, alsmede in de Nota Beoordeling van zienswijzen (bladzijde 7 en volgende). Het rapport verkeersonderzoek, het voorstel tot vaststelling en de Nota beoordeling van zienswijzen zijn als bijlagen aan het bestemmingsplan toegevoegd.]

4.7.2 Leidingen

Er is een Klic-melding verricht. De leidingen in het plangebied en directe omgeving zijn op kaart Bestaande situatie (bijlage 1) weergegeven. Het betreft:

  • hogedruk gasleiding van de Gasunie; van regionaal doorgaand belang;
  • telecommunicatiekabel van KPN, voor lokaal gebruik.

De gasleiding is vervat in de bestemming Leiding.

4.7.3 Conclusies infrastructuur en verkeer
  • 1. Als gevolg van de voorgenomen aanleg van de zuidwestelijke randweg om ’s-Hertogenbosch (‘gementweg’) zullen de verkeersintensiteiten op de Deutersestraat en de St. Lambertusstraat afnemen!
  • 2. De gemeente heeft het padenplan rondje Cromvoirtsedijk in ontwikkeling ( in paragraaf 3.6.4 beschreven).
  • 3. Aan de oostkant van de Zandleij liggen twee leidingen, een hogedruk gasleiding en een lokale KPN-kabel.