direct naar inhoud van 3.4 Ruimtelijke effecten op korte en (middel)lange termijn
Plan: Schutterij St. Sebastianus Schinnen
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0962.PB10Breindrvldw12a-VA01

3.4 Ruimtelijke effecten op korte en (middel)lange termijn

Het betreft nu een onbebouwd perceel. Na oprichting is er een clubgebouw gerealiseerd van 60m2 bebouwd oppervlakte. De structuur van de te realiseren bebouwing is ontleend aan de terreinvorm van het perceel. Het terrein wordt aangesloten op de bestaande infrastructuur. Er wordt één ontsluiting gerealiseerd op de Breinderveldweg.

Aan de achterzijde van het perceel komen de schietbomen te liggen. Door het aanplanten van bossages aan de zijden van het perceel wordt de aansluiting met het achterliggende buitengebied gezocht.

Voor de keuze van de locatie van de schutterij op het bedrijventerrein is een uitvoerige afweging gemaakt tussen de verschillende belangen.

Enerzijds speelt mee dat de provincie Limburg, conform de Pol-herziening, een schutterslokaal graag primair binnen de contour geplaatst ziet worden.

De schuttersverenigingen zelf streven er ook naar om hun activiteiten zo dicht als mogelijk bij de dorpskernen te situeren. Zij leven van oudsher in en van hun plaatselijke gemeenschap en kennen daarmee een grote verbondenheid. Plaatsing van de schutterslokalen in het buitengebied bedreigt dan ook in veel gevallen het voortbestaan van de schutterijen.

Daarentegen zien omwonenden schutterslokalen niet graag dichtbij hun woning, vanwege de geluidsoverlast door de schietgeluiden.

De gemeente op haar beurt, werd er tot nu toe door milieuwetgeving toe gedwongen om schutterslokalen in het buitengebied te plaatsen uit punt van geluidsoverlast. Maar juist op dat punt is er verandering gekomen, waarover later meer in de geluidsparagraaf behorende bij deze onderbouwing.

In het buitengebied van de dorpskern Schinnen was geen mogelijkheid om de het lokaal van schutterijvereniging St. Sebastianus te plaatsen. Enerzijds omdat elke dorpskern van de gemeente Schinnen zijn eigen schutterijvereniging heeft en de druk op het buitengebied nagenoeg hoog is, anderzijds omdat rond de dorpskern van Schinnen anders te dicht tegen woonwijken werd aangebouwd. Een locatie aan de rand van het bedrijventerrein de Breinder en tegen het buitengebied aan gelegen leek de beste optie. Voor deze locatie is mede gekozen omdat de schutterij voornamelijk op zaterdag oefent en het bedrijventerrein dan zo min als mogelijk last ondervindt van de schietactiviteiten

.

Conform het beleid schutterslokalen van de gemeente Schinnen wordt bij elke te ontwikkelen schutterij middels een lagenbenadering bekeken of een locatie geschikt is om er een schutterslokaal te bouwen. Deze lagenbenadering dient ertoe om de natuurlijke en landschappelijke waarden van schutterijen die voornamelijk in het buitengebied gerealiseerd worden te waarborgen. In dit geval wordt het schutterslokaal gerealiseerd op een bedrijventerrein. Omdat is afgesproken dat elke schutterij wordt getoetst op de lagenbenadering en de planlocatie bovendien grenst aan het buitengebied, is ook bij de realisatie op een bedrijventerrein de lagenbenadering in acht genomen.

Middels de lagenbenadering worden een aantal aspecten bekeken. Deze aspecten zijn: geluid, luchtkwaliteit, archeologie, verkeer en parkeren, bodem, externe veiligheid, flora en fauna, bedrijven en milieuzonering, leidingen en infrastructuur, grondwater en waterhuishouding. Als deze lagen als het ware over elkaar worden gelegd, wordt duidelijk of een schutterslokaal ergens wel of juist niet kan. In paragraaf 4 van de ruimtelijke onderbouwing worden de lagen stuk voor stuk behandeld.